Hållbarhetsrapportering inom EU

Publicerat den
Kategoriserat som Nyheter

Foto: Stefan Järvetun, Marklund Solutions

Ett nytt direktiv är antaget för att främja transparent och hållbar verksamhet.

Vi står inför en betydande förändring i sättet företag hanterar och rapporterar om hållbarhetsfrågor inom Europeiska unionen. Ett nytt direktiv kallat Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), om hållbarhetsrapportering har antagits och det förväntas ha en betydande påverkan på företagens strategier, transparens och ansvar gentemot samhället och miljön.

Detta direktiv är en del av EU:s ansträngningar att främja hållbarhetsprinciper och ställer krav på företag att integrera och rapportera om hållbarhetsfrågor i sin verksamhet. Det innebär att företag måste inte bara fokusera på ekonomisk vinning utan också på sociala och miljömässiga aspekter av sin verksamhet.

De viktigaste aspekterna i detta direktiv inkluderar:

Obligatorisk rapportering: Företag av en viss storlek kommer att behöva rapportera om hur de integrerar hållbarhetsfrågor i sin verksamhet. Detta kan innefatta information om klimatpåverkan, socialt ansvarstagande, jämställdhet och mångfald, samt hur de hanterar risker och möjligheter kopplade till hållbarhet.

Standardiserade rapporteringskrav: För att underlätta jämförbarhet och förståelse kommer direktivet att etablera standarder för hållbarhetsrapportering. Detta syftar till att skapa en enhetlig ram för att företagen ska kunna rapportera på ett mer enhetligt och jämförbart sätt.

Tillämpningen av direktivet sker i fyra etapper:

  • 2025 ska företag som redan omfattas av direktivet om icke-finansiell rapportering rapportera om räkenskapsåret 2024
  • 2026 ska stora företag som för närvarande inte omfattas av direktivet om icke-finansiell rapportering rapportera om räkenskapsåret 2025
  • 2027 ska noterade små och medelstora företag (ej mikroföretag), små och icke-komplexa kreditinstitut och captivebolag för försäkring rapportera om räkenskapsåret 2026
  • 2029 ska icke-europeiska företag med en nettoomsättning på mer än 150 miljoner euro i EU och med minst ett dotterbolag eller en filial i EU som överskrider vissa tröskelvärden rapportera om räkenskapsåret 2028.

Vi på Marklund Solutions hjälper er gärna med att beräkna, rapportera och sätta upp ramarna för GRI-koderna som rör:

GRI 301: Material – Denna kod fokuserar på rapportering kring materialanvändning. Det inkluderar aspekter såsom typ och mängd använda material, resurseffektivitet, återvinning, cirkulär ekonomi och andra relaterade faktorer som utgör företagets materialflöden.

GRI 302: Energi – Den här koden fokuserar på rapportering av energi-relaterade frågor. Det innefattar information om energianvändning, utsläpp av växthusgaser, användning av förnybara energikällor och energieffektivitet inom företagets verksamhet.

GRI 303: Vatten och avloppshantering – Innefattar rapportering om företagets användning av vatten samt hanteringen av avlopp. Det inkluderar beskrivningar av vattenkällor, vattenanvändning, utsläpp av förorenat vatten och åtgärder för att minska miljöpåverkan relaterad till vatten- och avloppshantering.

GRI 305: Emissioner – Rapportering om utsläpp av växthusgaser, luftföroreningar, vattenföroreningar och andra former av emissioner som är relaterade till företagets verksamhet.

GRI 306: Avfall – Innefattar beskrivningar av avfallsgenerering, återvinning, återanvändning samt avfall som deponeras eller behandlas. Det inkluderar också initiativ för att minska avfallsmängden och förbättra avfallshanteringens effektivitet.

Vi kommer att fortsätta att följa utvecklingen av detta direktiv och dess implementering inom näringslivet och kan fortsätta uppdatera er om ni önskar.

Länk till direktivet: EUR-Lex – 32022L2464 – EN – EUR-Lex (europa.eu)

Marklund Solutions erbjuder experthjälp för att företag ska kunna följa de specifika GRI-koderna som handlar om material, energi, vatten och avloppshantering, emissioner samt avfallshantering enligt CSRD-kraven.

Kontakta Christian för att få skräddarsydd vägledning och stöd för att implementera dessa krav i er verksamhet.