Miljörapporteringssystem

Miljörapporteringssystem

Sedan starten av Marklund Solutions 2014 har miljöberäkningar och datahantering varit en av våra stora styrkor och hjärtat i vår verksamhet.

Hem » Tjänster » Rapportering och systemkonfiguration » Miljörapporteringssystem

Vi är bevisat kunniga på miljöberäkningar och har åratal av erfarenhet av arbete med miljömätsystem där vi både arbetet med konfigurering av system samt utvärdering och justering av system.

Miljöberäkningar och miljörapporteringssystem

Begreppet miljörapporteringssystem kan variera i stort från anläggning till anläggning men syftar oftast på en extern programvara som är avsedd för datalagring och beräkningar av uppmätta utsläpp.

Miljörapporteringssystemet kopplas vanligtvis till rökgasanalysatorer via exempelvis I/O över ethernet/profibus eller via OPC-kommunikation direkt till styrsystemet.

Detta rapporteringssystem producerar rapporter och visningsbilder med data som stöd och för att uppfylla diverse utsläppskrav. För en förbränningsanläggning kommer dessa krav vanligtvis från villkor i miljötillstånd eller från förordningar och föreskrifter som NFS 2016:13, SFS 2013:252, SFS 2013:253, SFS 2018:471 och BAT LCP.

En mindre vanlig lösning som tillämpas på ett fåtal anläggningar är att miljöberäkningar körs i anläggningens överordnade styrsystem. Från styrsystemets databaser hämtas sedan data vanligtvis till webbgränssnitt eller Excel-ark där behandling av data och rapportering sker.

I en ännu mindre omfattning finns det fall där vissa anläggningar även byggt helt egna miljöberäkningssystem via VBA eller andra mjukvaror.

Oavsett vilket av ovanstående system er anläggning tillämpar eller funderar på att byta till så kan vi på Marklunds Solutions rådgöra er i era val genom att utreda vilken som är den bästa lösning för er, samt hjälpa till att konfigurera systemet att uppfylla miljökrav och samtidigt era egna behov.