ETS 1 och 2 vem omfattas av vad?

Publicerat den
Kategoriserat som Nyheter

ETS 1 och ETS 2 – vem omfattas av vad och från vilken tidpunkt?

Implementeringen av EU:s nya handelssystem ETS 2 börjar närma sig.
Senast den 31 augusti 2024 önskar Naturvårdsverket att få in ansökningar av berörda verksamhetsutövare då tillståndet ska vara på plats senast 1 januari 2025.

Det har varit en del frågetecken kring vilka verksamheter som berörs, speciellt för verksamheter som omfattas av EU:s, redan implementerade, handelssystem ETS 1. Nedan reder vi ut några av de oklarheter som vi eller våra kunder stött på.

En verksamhet kan omfattas av båda handelssystemen, och det är viktigt att reda ut vilka aktiviteter som gör att verksamheten omfattas av respektive system. Om verksamheten frisläpper bränsle för konsumtion för förbränning* i ETS 1-anläggningar ska man inte ansöka om tillstånd för ETS 2. Tillhör ni en verksamhet som kommer uteslutas ur ETS 1 år 2026 till följd av införandet av 95%-regeln eller slopandet av opt-in regeln kommer bränslet ni frisläpper för konsumtion börja omfattas av ETS 2 från och med år 2026 och ni behöver ha tillstånd på plats tills dess. Tillståndet bör finnas på plats i god tid innan ni exkluderas ur ETS 1.

Om ni är en verksamhet som inte kommer åka ur ETS 1 kan ni fortfarande omfattas av ETS 2. Ett exempel när detta inträffar är om ni använder bränslen i bilar, tåg och arbetsmaskiner och deklarerar punktskatt för dessa bränslen, då ingår ni även i ETS 2 och behöver söka tillstånd redan till 2025. 

Aktörer som frisläpper biobränslen för konsumtion för förbränning kan rapportera dessa utsläpp som biogena. För att få tillåtelse att göra det krävs hållbarhetsbesked för berörda biobränslen.

Det är många dokument och rutiner som ska finnas på plats inför ansökan i slutet av augusti. Utöver övervakningsplanen ska även skriftliga rutiner, riskbedömning och flödesscheman vara på plats.

Vi på Marklund Solutions har flera års djupgående erfarenhet av både det svenska och europeiska regelverket och finns här för att stötta er längs vägen. Hör av er till oss så hjälper vi er att ta fram en skräddarsydd lösning för just ert företag. Vi erbjuder alltifrån rådgivning i specifika frågor till helhetslösning.

För hjälp, kontakta Olivia eller Christian så hamnar ni i trygga händer.

Vill ni läsa mer om ETS 2 kan ni göra det på vår hemsida eller på Naturvårdsverkets hemsida.  

*Frisläppa bränsle för konsumtion för förbränning innebär att bränsle hanteras på ett sätt som medför att skattskyldighet för punktskatt inträder enligt lag (1994:1776) om skatt på energi.