Förändrat regelverk inom utsläppshandeln

Publicerat den
Kategoriserat som Nyheter

Med anledningen av det reviderade ETS-direktivet och de förändringar som nu remitterats av Regeringen och Naturvårdsverket för tilldelningsperioden 2026-2030 har en hel del frågeställningar uppstått och vi ska här försöka att besvara några av dem.

95% regeln

EU har infört en 95% regel för utsläpp vilket innebär att om mer än 95% av en anläggnings koldioxidutsläpp härstammar från biobränslen ska anläggningen inte längre ingå i systemet. Som referens ska åren 2019-2023 användas vilket innebär att detta är inte helt klart innan 2023 års utsläppsrapport är klar. Däremot går det redan nu att kontrollera vilken sida gränsen man ligger på.

Om anläggningen utesluts på grund av 95% regeln för tilldelningsperiod 2026-2030 så kan den därefter ingå igen för efterföljande period för åren 2031-2035 då 95% regeln tillämpas på referensperioderna till tillhörande tilldelningsperiod.

När en anläggning blir utesluten ur systemet innebär detta att utsläppsrätter inte behöver lämnas över för de fossila koldioxidutsläppen och att anläggningen inte kan få gratis tilldelning av utsläppsrätter. Det finns inga krav på att återlämna utsläppsrätter om verksamheten har bedrivits som vanligt.

OPT-IN regeln

Anläggningar som förbränner bränslen måste ha en installerad tillförd effekt på minst 20 MW för att omfattas av systemet. I Sverige tillämpar vi en OPT-IN regel vilket innebär att alla anläggningar som är anslutna till ett fjärrvärmenät där den totalt installerade effekten på nätet är minst 20 MW ska ingå i systemet. Denna OPT-IN regel är nu på väg att bli slopad till kommande tilldelningsperiod. Detta innebär att anläggningar vars installerade effekt är lägre än 20 MW inte längre omfattas av handelssystemet.

Det finns dock en möjlighet till frivilligt deltagande om det genomförts ändringar i produktionsprocessen för att minska sina utsläpp som medför att den tillförda effekten minskar till under 20 MW men över 95% gränsen (mer än 5% fossil CO2 utsläpp).

Definitionen av installerad effekt ändras

I den nuvarande förordningen ska enheter som enbart förbränner biobränslen eller enbart använder fossila bränslen vid start och stopp inte ingå i beräkningen av installerad effekt. Denna regel är undantagen för OPT-IN anläggningar. Nu slopas denna regel och alla förbränningsenheter som är större än 3MW ska räknas samman för totalt installerad effekt, oavsett bränsle som används i enheten.

Beslut om återkallande av tillstånd

Eftersom referensperioden för kommande tilldelningsansökan är fram till och med 2023 kan Naturvårdsverket inte ta ett beslut om ett uteslutande (indraget tillstånd) ur systemet förrän utsläppsrapporten för 2023 är godkänd. Ett uteslutande kan inte ske förrän den nuvarande tilldelningsperioden är slut.

Ansökan om gratis tilldelning

För de anläggningar som blir kvar i systemet kommer nya krav för att få ta del av hela sin gratis tilldelning.

  • Om verksamheten omfattas av energieffektiviseringsdirektivet ställs det krav på att genomföra de energieffektiviseringsåtgärder som har identifierats utifrån företagets energiledningssystem eller energikartläggning och har en återbetalningstid kortare än tre år. För de anläggningar där åtgärderna inte har genomförts reduceras tilldelningen med 20% om inte andra åtgärder vidtagits som minskar växthusgaser i motsvarande grad eller om det kan motiveras att kostnaderna för åtgärderna är oproportionerliga.
  • Om verksamheten har ett produktriktmärke och är en av de 20% mest utsläppsintensiva anläggningarna inom sitt produktriktmärke ställs det krav på en klimatneutralitetsplan. Planen ska innehålla åtgärder och investeringsplaner för att anläggningen ska bli klimatneutral 2050 med delmål vart femte år med start 31 december 2025. Planen ska vara inlämna senast den 1 maj 2024.
  • Ansökan ska vara inlämnad senast den 30 maj 2024. Ansökan ska då vara verifierad.

Övriga ändringar som kan påverka er verksamhet

Tidpunkten för utfärdande av gratis utsläppsrätter senareläggs från den 28 februari till den 30 juni.
Tidpunkten för att senast överlämna utsläppsrätter motsvarande föregående års utsläpp senareläggs från den 30 april till den 30 september.
Det införs koldioxidtullar för vissa sektorer, tex järn, stål och vätgas.

Var är vi nu i processen?

Regeringen har i juni överlämnat en remiss till Lagrådet med förslag till ändringar i lagen om vissa utsläpp av växthusgaser. Lagförslaget väntas träda i kraft 1 januari 2024.

Naturvårdsverket har lämnat förslag på förordningsändringar. Vissa bestämmelser väntas träda i kraft 1 januari 2024 medans andra 1 januari 2026 (bestämmelserna om vilka utsläpp som inte omfattas).

Naturvårdverket väntas komma med förtydliganden i vägledning.

Vad kan vi hjälpa er med?

Vi på Marklunds kan stötta med att se över om ni kommer att omfattas av tillstånd och gratis tilldelning under kommande tilldelningsperiod. Vi kan även hjälpa till med tilldelningsansökan.

Kontakta gärna Jenny eller Nicklas för hjälp och råd.