Nya regler inom Hållbarhetslagen, HBL

Publicerat den
Kategoriserat som Nyheter

Bakgrund: Vad händer den 1 juli 2025?

Den 1 juli 2025 träder nya regler i kraft inom Hållbarhetslagen (HBL), till följd av Sveriges implementering av det reviderade förnybarhetsdirektivet – RED III (Renewable Energy Directive III). De flesta nuvarande rapporteringsskyldiga omfattas av förändringarna och nya verksamhetsutövare tillkommer. För dig som användare eller leverantör av biobränslen innebär detta bland annat skärpta krav på:

Uppdaterad riskbedömning
Växthusgasminskning
Ursprung och spårbarhet av biobränslen
Dokumentation och rapportering till energimyndigheten och unionsregistret

Nya bränslen kommer att omfattas och fler anläggningar i.o.m. skärpt effektgräns för fast biomassa från 20 till 7,5 MW. Nytt är också att i stort sett alla anläggningarna kommer att omfattas av krav på växthusgasminskning.

Hur påverkar detta er verksamhet?

  • Ni kan behöva uppdatera er riskbedömningen och kontrollsystem för att uppfylla de nya hållbarhetskraven.
  • Som användare av biobränsle behöver ni säkerställa att era leverantörer lever upp till skärpta markkriterier.
  • Förbereda underlag för rapportering enligt de nya reglerna.
  • Registrera er i unionsdatabasen. Där ska alla transaktioner av flytande och gasformiga bränslen rapporteras.
  • Er verksamhet kan bli föremål för tillsyn och granskning enligt de nya reglerna.

Vi erbjuder er hjälp att implementera de nya reglerna i er verksamhet!

Vi erbjuder er hjälp att kartlägga och identifiera vad ni behöver göra inför att de nya reglerna träder i kraft. Detta gör vi genom att genomföra en riskbedömning av er verksamhet mot bakgrund av regelförändringarna. Vi erbjuder och rekommendera er en helhetslösning för att du ska kunna känna dig trygg med din efterlevnad:

Internrevision enligt Hållbarhetslagen (HBL)
Vi granskar er faktiska efterlevnad av ert befintliga kontrollsystem i kombination med de kommande RED III-krav samt identifierar vilka uppdateringar ni behöver göra utifrån detta. Vi kan även hjälpa er att genomföra uppdateringarna och anmälan till Energimyndigheten.

Utöver internrevision och hjälp med att identifiera och genomföra ev. uppdateringar så kan vi vara oberoende granskare (om så krävs) av gjorda förändringar. Vi erbjuder även stöd och utbildning inom området om så önskas. Vi har kompetens inom flytande, fasta och gasformiga biobränslen samt drivmedel.

Vill ni veta mer så kontakta: