»Has Pan Am not cleared the runway?«

»Oh, Yes!« Svarar kaptenen

15 sekunder senare kolliderar två B747 på Teneriffa. Styrman och Flygingenjören hade vid upprepade tillfällen försökt få kaptenen att inse att de inte hade klart att starta samt att det antagligen stod ett flygplan på banan dolt i dimma. 583 människor avlider och det är det hittills dödligaste haveriet i flygets historia.

 Det här blir upptakten till det som i flygbranschen kallas CRM-träning, som nu är obligatoriskt, och som handlar om hur vi samarbetar och speciellt samarbetar under press. Vår oförmåga att fatta rätt beslut kan bero på hierarki, fientlig inställning mellan personer och att vi missförstår varandra i stressade situationer. Att incidenter och olyckor som beror på detta även sker i energibranschen är helt klart. Ett av de mest kända är olyckan i Tjernobyl som direkt hade kunnat undvikas med kunskap men det finns en lång rad exempel på incidenter som just beror på bristande träning i att samarbeta under press.

 Collaborate Scandinavia och Marklund Solutions bjuder nu in till ett spännande föredrag om samarbete och hur träning i samarbete under press minskar olycksfrekvens och haverier.

Datum:              18 maj

Tid:                      09:30-11:30
Plats:                  Internet

Seminariet är kostnadsfritt

 Gör din anmälan här: https://forms.gle/CPTe1dVHbM223n5aA

 Länken till webbseminariet skickas till dig ungefär en timme före start.

För er med licens Drifttekniker-Online så kommer en spännande utbildningsmodul upp i dag som just bygger på Tjernobyl och vad vi kan lära av den. Den hittar ni under ”Teknikern” och heter just ”Samarbetet vid Tjernobyl”.